Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2010

Πτήσεις καθαριότητας

    Οι χθεσινή άνοδος της θερμοκρασίας (13οC) ,όπως και η σημερινή  (14οC) μετά από αρκετές ημέρες, επέτρεψε τα μελίσσια να βγούν για "καθαρισμό". Τα "σημάδια" τα άφησαν πάνω στα καπάκια όπως φαίνεται στη φωτογραφία.


   Βλέπουμε λοιπόν δύο τύπους ανάλογα με το περίγραμμα της ακαθαρσίας. Η υγιής μορφή είναι η επιμήκης ,ενώ οι κυκλικές είναι παθολογικές και πρέπει να ερευνηθούν. Πρόκειται μάλλον για μια μορφή νοζέμωσης,από τις πιο ύπουλες ασθένειες των μελισσών.
   Αν κάποιος έχει οικολογική λύση  στο πρόβλημα  (όχι αντιβιωτικά) ,ας μας τη συστήσει. Επίσης αν κανείς έχει εμπειρία με το "vita feed gold" (το έχω προμηθευτεί ,αλλά δεν το έχω εφαρμόσει ακόμη) . Πάντως το σκόρδο στο ζαχαροζύμαρο φαίνεται να μην έχει αποτελέσματα ή τουλάχιστον τα αναμενόμενα.

4 σχόλια:

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Αυτά δεν τα θεωρώ ως ενδείξεις και μάλιστα μετά από τόσες μέρες κλεισμένα τα μελίσσια λόγω καιρού .Ως ενδείξεις θα θεωρούσα αν έλεγες πως παρατήρησες μέλισσες με διογκωμένες κοιλιές, με τρεμούλιασμα, με αδυναμία να πετάξουν, με την ένδειξη στο μέσο έντερο αν τραβούσες μερικά κεντριά να βγει και το έντερο.
Αλλά για σιγουριά το Μελισσοκομικό κέντρο δεν είναι και μακριά. Λίγες μέλισσες δείγμα και μια εξετασούλα θα λύσουν κάθε απορία.

Αθ. Γ. Μιχαηλίδης είπε...

Γι' αυτό λέω Θεοδόση "πρέπει να ερευνηθούν".Την Τρίτη το πρωί θα έχω δείγματα για έλεγχο.

Ανεστης Θ. Κετσετζιδης είπε...

Σάκη
ρίχνω πρόταση.
να πάτε για τσιπουράκι-α στα 'κύματα' με το Θεοδόση
και εκεί να βρείτε το πρόβλημα και τη λύση.
Καλό σας βράδυ στο Βόλο.

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ είπε...

Ανέστη μην τους το προτείνεις,θα τους γίνει εθισμός.Εχουν και καλούς μεζέδες!