Μπορεί να μη κάναμε καλούς τρύγους φέτος στα μελίσσια ,αλλά ως εκφαίνεται εκ των πραγμάτων θα κάνουμε καλούς τρύγους στ' αμπέλια. Μικρός ο κήπος μου ,έχει κορεσθεί από παραδοσιακά και σύγχρονα κρασοστάφυλα.
Δεν έχω χρησιμοποιήσει απολύτως κανένα σκεύασμα για την προστασία της παραγωγής,και βλέπω ότι πάμε πολύ καλά.Το μόνο πρόβλημα είναι τα σπουργίτια και οι σφήκες. Στις κληματαριές που είναι ψηλά κάνουν μεγάλη ζημιά ,ενώ στις παλμέτες ,φοβούνται τις γάτες και έχουμε προστασία.
ποικιλία, αν δεν απατώμαι, capernet sauvignion
και το αντίστοιχο λευκό ,ιδανικά κρασοστάφυλα
Παραδοσιακή παλιά ποικιλία , επιτραπέζια , σκουρόχρωμη
Η σταφίδα άριστη (αγίγαρτη= χωρίς γίγαρτα ,κουκούτσια )
Τα σύκα επίσης καλή απόδοση. Η εικονιζόμενη ποικιλία πολύ ωραία νόστιμη και πολύ γλυκιά.
Στα ποντιακά τα λέμε "μαντζανόσυκα" ,
από το μαντζάνα= μελιντζάνα (rumce : mantazosikon ,mantzana+ sikon) ,λόγω του κωνικού σχήματος των σύκων.
επίσης πολύ ωραία ποικιλία κρασοστάφυλου ,
μου διαφεύγει η ονομασία.
Πολύ σύντομα θα επανέλθω ,για την οινοποίηση και απόσταξη.
11 σχόλια:
Σάκη
καλοφάγωτα και καλά κρασιά.
Καλη σοδεια να εχεις Σακη.
Ωραιο πραγμα η αυταρκεια και η ικανοποιηση του να παραγεις εσυ τα προιοντα που καταναλωνεις.Το σταφυλι που εχω ειναι το ρωσικο αντεσσα,το πλεονεκτημα που εχει ειναι οτι δεν θελει κανενα ψεκασμο,οποτε το τσιπουρο που βγαζω το χαρακτηριζω βιολογικο.
Άντε και καλά κρασά.Μήπως άν κρεμάσεις με σπάγγο παλιά cd φοβηθούν τα σπουργίτια;
-Ανέστη ευχαριστώ ,κόπιασε να δοκιμάσεις.
-Φόρη,όχι ότι πίνω πολύ,αλλά όπως λες η ικανοποίηση της δημιουργίας είναι το παν.Ρωσικο αν λες αυτό το μαύρο το έντονα αρωματικό (όχι το μοσχάτο)με τα χνουδωτά απο κάτω φύλλα,έχω και απο αυτό.Καλή επιτυχία και σε σένα.
-Μάρκο ,αυτό που λες με τα CDs ,τόλεγα στη σύζυγό μου,χωρίς να το δω πουθενά, χωρίς να μου το πεί κάποιος.Να το πω σύμπτωση ή τηλεπάθεια.Καλή επιτυχία και σε σένα.
Καλά κρασιά Σάκη και τα πουρνάρια κλίματα!!!!!
Ευχαριστώ Σπύρο, αλλά τι να τα κάνω τόσα σταφύλια?
Μπράβο Σακη ,και τα πουρνάρια κλίματα που λέει ο Σπύρος.
Πολύ καλή ευχή, μεγαλόκαρδη, κουβαρντάδικη, αυθεντικά Ελληνική.
Μπράβο και στον Σπύρο.
Μπράβο Σάκη
εύχομαι κάθε χρονιά νάχεις τέτοια και περισσότερη παραγωγή.
Έχω και εγώ καμμιά 40ριά κλήματα στη Χαλκιδική αλλά πέρυσι μου τά 'φαγαν οι σφήκες και τα αποτέλειωσαν οι μέλισσες (τέτοιο καιρό μόλις άρχισαν να ωριμάζουν ότι ωρίμαζε ...τρωγόταν).
Ένοιωσα τέτοια απογοήτευση που αποφάσισα στη θέση τους να βάλω δένδρα οπωροφώρα όπως και έκανα, όμως δεν χάλασα ακόμα τα κλήματα και φέτος έντυσα κάθε τσαμπί με τσουβάλι από πατάτες (υψηλή ραπτική-χρονοβόρα διαδικασία) και έτσι τά 'σωσα.
άντε και του χρόνου καλύτερα!
Ευχαριστώ επίσης Χρήστο.Εγώ δεν έχω πολλά κλίματα ,αλλά είναι διάφορες ποικιλίες.Το κρασί και το τσίπουρο ,για το σπίτι πάντως ,το βγάζω!
Χρήστο για τα επιτραπέζια(που θα είναι και λιγότερα)υπάρχει στο εμπόριο ειδικό προστατευτικό κάτι σαν τούλι που βάζεις το τσαμπί μέσα και δεν το πειράζει τίποτα.
File moy kali doulia
Δημοσίευση σχολίου