Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

"εκτελούντε μεταφορέ"

 Καθώς η βιομηχανία δεν έχει μεγάλο εμπορικό κέρδος από τη μελισσοκομία ,ελάχιστα επενδύει σ' αυτήν.Οι μελισσοκόμοι για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους ,εχουν αναπτύξει την εφευρετικότητα τους. Αναζητούν τρόπους για  να διευκολύνουν το έργο τους με τα λιγότερα δυνατόν χρήμματα.  Τα  χρόνια περνούν ,τα κουράγια και οι δυνάμεις λιγοστεύουν, και τα αυτοσχέδια μηχανήματα απλουστεύουν τη ζωή. Είχα ένα οικοδομικό καρότσι που το χρησιμοποιούσα ελάχιστα και δεν βόλευε για τη μεταφορά κυψελών και πατωμάτων. Σκέφτηκα να το μετατρέψω σε μελισσοκομικό γιατί το αυτοκίνητο δεν φτάνει ως την αποθήκη μου.
Κάπως έτσι ήταν πριν την μετατροπή




και έτσι με μια μικρή παρέμβαση
Απομένει να βάλω δυό λαμαρίνες για πάτο,(να είναι κλειστά και από κάτω)

και έτσι επί τω έργω.
Το καρότσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μελισσοκομείο για τον τρύγο, όταν γίνεται αυτός με ένα άτομο.Βάζεις δυο άδεια πατώματα ( με καπάκια για την αποφυγή της λεηλασίας) ,το σέρνεις δίπλα σου και όταν γεμίσουν τα μεταφέρεις στο αυτοκίνητο.
Για μεταφορά και τοποθέτηση κυψελών ,κατασκεύασα το κλασικό ( αυτό που έφτιαξε και ο Αλέξανδρος)με σωλήνες γαλβανιζέ (ανακύκλωση) και ένα "πιρούνι" από ποδήλατο.

Και με την ευκαιρία  σας παρουσιάζω μια φθηνή λύση για τη συντήρηση των κεριών και πατωμάτων από τον κηρόσκωρο.Μια φθηνή κατάψυξη (255 euro) που χωράει τρία ολόκληρα πατώματα.Καλό είναι να μπαίνουν και τα πατώματα στην κατάψυξη ,γιατί μπορεί να κρύβουν αυγά του κηρόσκωρου και να μας κάνουν τη ζημιά.



Επίσης βρήκα στο εμπόριο και αυτό το δοχείο ,που εξυπηρετεί για μικρές ποσότητες,τη λιανική πώληση .
Η μελισσοκομική χρονιά πλησιάζει προς το τέλος της (τουλάχιστον για τους Βόρειους) και πρέπει να κάνουμε προγραμματισμό χειμερινών εργασιών και κατασκευών. Σε επόμενη ανάρτηση θα μοιραστώ με όλους τους προβληματισμούς μου για βελτίωση του μελισσοκομικού εξοπλισμού.
Καλό μήνα σε όλους.

4 σχόλια:

Anestis Ketsetzidis είπε...

Μπράβο Σάκη χρυσοχέρι.
Είναι πολύ καλό ότι μας βοηθάει για λιγότερη κούραση.
Την καλημέρα μου στη Βόλο.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Άξιος φίλε Σακη !!!

Σπύρος Σφήκας είπε...

Μπράβο Σάκη!!!
Με τον καταψύκτη βολεύεσαι μια χαρά;
Πόση ώρα αφήνεις τα σώματα μέσα;
Και κάθε πόσες ημέρες τα ξαναβάζεις;

μελιΣακης είπε...

Γεια σου Ανέστη
γειά σου Κώστα
γεια σου Σπύρο
Επειδή την αποθήκη την έχω μακρυά από το σπίτι μου (30 χλμ),όποτε πηγαίνω αλλάζω τα πατώματα,τουλάχιστον ένα 24ωρο μένουν μέσα και συνέχεια γίνεται ανακύκλωση.Θέλει και καλό σφράγισμα μετά ,γιατί ο δόλιος εισχωρεί παντού.