Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Κανάλια Μαγνησίας : η επόμενη μέρα

Η Μαγνησία μετράει τις πληγές της . Τρεις νεκροί από τη θεομηνία στην περιοχή του Αλμυρού και της Σούρπης. Ανυπολόγιστες ζημιές σε περιουσίες.


 Τα Κανάλια θυμίζουν  μέρες προ του 1962 (πριν αποξηρανθεί η λίμνη Κάρλα). Τα τελευταία χρόνια έγιναν τα έργα για την ανασύσταση της άλλοτε λίμνης, πλην όμως τα έργα αυτά δεν ολοκληρώθηκαν με αποτέλεσμα να έχουμε αυτά τα φαινόμενα.

Ακριβώς μπροστά βλέπετε το τεχνητό ανάχωμα ,ανατολικό όριο της σημερινής λίμνης. Τα νερά αριστερά του αναχώματος έχουν πλημμυρίσει μια τεράστια δημόσια έκταση ,χωράφια και στάνες ,ενώ θα έπρεπε να καταλήγουν στη λίμνη (δεξιά του αναχώματος) ,αν όλα τα έργα ειχαν ολοκληρωθεί.


Τις μεγαλυτερες ζημιές υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι, άλλοι είδαν τα κοπάδια τους πνιγμένα ,άλλοι τις προμήθειες του χειμώνα να τις "παίρνει το ποτάμι"

Τα καιρικά φαινόμενα ήταν όντως έντονα, βροχή ασταμάτητη, αέρας δυνατός
 
 
Τα νερά κάλυψαν σχεδόν όλη την επιφάνεια της σημερινής λίμνης (κάτω),η χωρητικότητά της όμως είναι πολλαπλάσια.






Στο Πήλιο έπεσαν τα πρώτα χιόνια, αν είχαν έρθει λιγο νωρίτερα θα είχαμε αποφύγει αυτές τις καταστροφές.

9 σχόλια:

evangelos naxios είπε...

Οταν χανονται ανθρωποι,οταν καταστρεφονται περιουσιες,οταν υπαρχει πονος,τι να γραψεις τι να πεις....ο Θεος να τους χαριζει δυναμη,μερικες φορες χρειαζεται πολυ δυναμη....κουραγιο.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Σάκη λυπάμαι πολύ !

Εσύ είχες απώλειες ? Ευχομαι όχι.

markos aliprantis είπε...

Σάκη όταν άκουσα για το πολύ νερό η σκέψη μου πήγε στους γνωστούς και φίλους του Βόλου αλλά από ότι έμαθα όλα εντάξει.Δυστηχώς χάθηκαν ανθρώπινες ζωές τί να πείς κουράγιο στους δικούς τους.Η φύση εκδικείται μπορεί να περάσουν 5,10,20,50 χρόνια την εκδίκησή της θα την πάρει αφού την κάναμε μπάχαλο.

μελιΣακης είπε...

γειά σου Βαγγέλη
για όλα τα κακά υπάρχουν υπεύθυνοι,ποιός θα αποδώσει δικαιοσύνη?

γειά σου Κώστα
εγώ έχασα ένα μελίσσι,άλλοι χάσανε τους ανθρώπους τους, άλλοι τα κοπάδια τους, το βιός τους ,αυτούς ποιός θα απαλύνει τον πόνο τους?

γειά σου Μάρκο
Μιλάμε για πολύ νερό ,ακόμη κατεβάζουν οι χείμαρροι. Αν έπεφτε η θερμοκρασία νωρίτερα ,η βροχή θα ήταν χιόνι στα ψηλά και τα νερά λιγότερα.Έπονται εν καιρώ χειρότερα,γιατί στην Ελλάδα μας τα έργα γίνονται χωρίς προοπτική,αρκεί να εξυπηρετούν το σήμερα.Για αύριο "έχει ο θεός".Όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης ,το μεγαλύτερο όμως οι εκάστοτε κυβερνώντες ,σε όλα τα επίπεδα εξουσίας.Αλοίμονο στα παιδιά μας ,τι περιβάλλον θα κληρονομήσουν?

Ερευνώντας και μαθαίνω είπε...

Κρίμα Σάκη δυστυχώς
δεν είμαστε ικανοί ούτε τα δώρα της φύσης όπως την βροχή (που σπανίζει πια στις μέρες μας) να αξιοποιήσουμε...τι να πείς,πως να απαλύνεις τον πόνο των αδικοχαμένων αλλά και των βιοπαλαιστών που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται;

trikalinos-Trikala Greece είπε...

Φίλε Σάκη η φύση εκδικείται!
Βάλαμε τα "χέρια" μας και βγάζουμε (τώρα)τα μάτια μας,και τα χειρότερα δεν τα είδαμε ακόμη.
Κρίμα γι'αυτούς που χάθηκαν και σ'οσους έπαθαν ζημιές.

ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Σάκη κουράγιο είμαστε ακόμη στην Ελλάς του 2000 όταν και αν φτάσουμε στο 3000 κάτι μπορεί να γίνει .
Τι να πεις ?

μελιΣακης είπε...

γεια σου Χρήστο συμμαθητή
δυστυχώς γι' αυτή τη χώρα δεν έχει πολιτική για το νερό.Το καλοκαίρι το ψάχνουμε και το χειμώνα το πετάμε.Αν τώρα δε γίνουν έργα προοπτικής τουλάχιστον 30ετίας,σύντομα θα πούμε το νερό νεράκι.Με την παραμικρή βροχούλα θα έχουμε καταστροφές .Διπλό θα είναι το κακό για την οικονομία της χώρας.Απο τη μια λειψυδρία και από την άλλη καταστροφές.Αυτός ο τόπος δεν χρειάζεται διαχειριστές εξουσίας,χορτάσαμε τόσα χρόνια.Η χώρα έχει ανάγκη από οραματιστές. Διαφορετικά πάμε κατά διαόλου!

Γειά σου Γιώργο
συμφωνώ δεν είδαμε τα χειρότερα ακόμη

Γειά σου Χρήστο Μεντεσίδη
σε είκοσι χρόνια "θα τα ξεχάσουμε"

Anestis Ketsetzidis είπε...

Σάκη
σιωπώ
γιατί θέλω να πώ πολλά.
Κουράγιο στους συγγενείς των θυμάτων.