Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

Ξυλοσυνδέσεις με καβίλιες


Ευτυχείς όσοι μελισσοκόμοι έχουν στο στενό κύκλο τους , έναν επαγγελματία ξυλουργό.
Όσοι δεν έχουμε προσπαθούμε με ερασιτεχνικά εργαλεία να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες μας.
Βρήκα λοιπόν στο practiker τον παρακάτω οδηγό για τοποθέτηση καβιλιών σε συνδέσεις ξύλων. Κοστίζει σε 22.90 euro. Όμως το βρήκα και εδώ φθηνότερο!!!

Η χρήση του είναι απλή ,απαιτείται όμως ακρίβεια στην διάνοιξη των τρυπών . Έχει τρεις οδηγούς (τρύπες) για τρυπάνια 6,8,10 mm
(ανάλογα με το πάχος του ξύλου). Θα χρειαστείτε επίσης εκτός από ξυλόκολα,καβίλιες αναλόγου πάχους , υπάρχουν και αυτές ,είτε κομμένες ,είτε σε βέργα,ή ακόμη μπορείτε να κόψετε μόνοι σας αν έχετε ένα κοπίδι ειδικό (σγρόπια το λένε οι μηχανικοί που ανοίγουν τρύπες στις φλάντσες) δείτε το video παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε τριών ειδών συνδέσεις , ευθεία (επιμήκυνση), ΤΑΥ ή ΓΑΜΜΑ. Aπαραίτητη προϋπόθεση ,τα ξύλα να είναι σωστά κομμένα (κάθετα), για να γίνουν ορθογώνιες οι συνδέσεις και τετραγωνισμένη η τελική κατασκευή.
Πρώτα κάντε τις τρύπες, με τον οδηγό, στο ένα κομμάτι,όπου σας βολεύει, ρυθμίστε τον οδηγό ώστε να γίνουν στο μέσον το ξύλου (κατά το πάχος).

Στο άλλο κομμάτι θα γίνουν σύμφωνα με αυτές που κάνατε στο πρώτο ,με τη βοήθεια του οδηγού ,ώτσε να συμπέσουν και να γίνει καλή η σύνδεση.
Αφού γίνουν όλες οι τρύπες προχωράμε στη συναρμολόγηση. Κόλα,καβίλιες,σφίξιμο.Λεπτομέρεια , καλλίτερες είναι οι ραβδωτές καβίλιες γιατί μπαίνουν εύκολα καθώς η επιπλέον κόλα μπορεί να βγεί (να ξεράσει) από τις ραβδώσεις. Για κυλινδρικές καβίλιες βάλτε λιγότερη κόλα και χτυπείστε τις για να μπούν στη θέση τους.Χρησιμοποιείστε ρυθμιστή βάθους για να μη γίνουν οι τρύπες πολύ βαθειές,ίσα-ίσα με τις καβίλιες.έτοιμη η βάση Κώστα!!!


Δείτε εδώ πως βγαίνουν οι καβίλιες!ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

7 σχόλια:

Σπύρος Σφήκας είπε...

Σάκη τις λεπτομέρειες θα τις πούμε στον καφέ στο λιμάνι της Ναυπάκτου!!!
Πάρε με στο κιν. 6973408069 να βρεθούμε.....

markos aliprantis είπε...

Kαλό και χρήσιμο εργαλείο Σάκη,αλλά και η παρουσίαση μπράβο.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Γειά σου μαστροΣάκη πολύ καλή και σίγουρη δουλειά . Τώρα κατάλαβα τι εννοούσες και αξίζει μια τέτεια δουλειά.

Επόπτης είπε...

Πολύ καλό

evangelos naxios είπε...

Σακη χρονια πολλα για την εορτη σου,σ'ευχαριστουμε για τις χρησιμες πληροφοριες σου!!!

evangelos naxios είπε...

Σακη τα ξυλα απο που τα αγοραζεις ,εσυ τα περασες απο πλανη??

SFAKA BEE είπε...

πολυ καλο ! και χρυσιμο μπραβο