Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

η αλήθεια για το διένυδρο οξαλικό οξύ

Πολύς ντόρος γίνεται τελευταία  στα blogs περί θνησιμότητος μελισσών μετά την εφαρμογή  διαλύμματος οξαλικού οξέος. Η αλήθεια είναι ότι οι μικρές αναλογίες οξαλικού οξέος (3,5 - 4,2 %) δεν ευθύνονται για την απώλεια μελισσών ,αλλά η αιτία είναι η χαμηλή θερμοκρασία διαλύμματος.
Όταν παρουσίασα την συσκευή εφαρμογής οξαλικού οξέος ,τόνιζα ότι το διάλυμμα πρέπει να είναι χλιαρό, όπως συστήνουν οι επιστήμονες (βλ. κα Χατζήνα). Σε διαφορετική περίπτωση παρατηρείται θνησιμότητα, από το "πάγωμα" των μελισσών.Εφαρμόζω την μέθοδο της διαβροχής  από το 2009 και μάλιστα με τη μεγαλύτερη αναλογία (4,2% ήτοι 1lit νερό -1 kg ζάχαρη και 87,5 gr οξαλικού οξέος) και δεν παρατήρησα ποτέ θνησιμότητα.
Αν παρατηρήσετε την εικόνα στον παραπάνω σύνδεσμο,θα δείτε ότι τη φιάλη του διαλύμματος την έχω μέσα σε θερμομονωτική θήκη. Ο λόγος είναι προφανής! Μια χρονιά εφάρμοσα ένα βιολογικό σκεύασμα (όχι κατά των varroa) χωρίς να φροντίσω για την θέρμανσή  του και όντως τις πάγωσα τις μέλισσες. Κατελόγισα την απώλεια στο σκεύασμα από λάθος ,το αντελήφθην όμως "κατόπιν εορτής".

Δοκιμάστε λοιπόν και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Υ.Γ. το οξύ -του οξέος  και ο οξύς του οξέως

3 σχόλια:

MinoanBee είπε...

Σάκη βλέπεις φίλε μου στην παπαγαλία είμαστε καλοί και δεν ψάχνουμε κάτι παραπάνω. Δυστυχώς το σχολείο κάποιους τους κυνηγάει ακόμα.... Καλή χρονιά! Γιώργος

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

Σωστός!!

Unknown είπε...

Και η θερμοκρασια του διαλιματος φταιει αλλα και το οτι τις καταβρεχουν πολυ αργα το απογευμα.