Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Πήλιο Πινακάτες

Στην   περυσινή αντίστοιχη ανάρτηση  αναρωτιόμουν τι μας επιφυλάσσει ο ήπιος καιρός. Μέσα στη χρονιά που ακολούθησε ,είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα , απώλειες συναθρώπων μας και  αρκετές ζημιές σε περιουσίες. Φέτος ο καιρός μέχρι στιγμής παραείναι ήπιος (Μάρκο κάνε και φέτος την πρόβλεψή σου).


Σχεδόν 21 βαθμούς έδειχνε το μεσημέρι το θερμόμετρο στην πλατεία του χωριού  Πινακάτες στο Πήλιο στην καρδιά του χειμώνα.Πολλά δένδρα φυλλοβόλα δεν έχουν ρίξει τα φύλλα ακόμη,ενώ στο μπαλκόνι μου έχω ανθισμένο βασιλικό.


Ανηφόρησα λοιπόν με το νέο όχημα  στο Πήλιο για μια "ανοιξιάτικη" βόλτα και με την ευκαιρία  να σας δείξω τις ομορφιές του Πηλίου. Πέρασα από το χωριό Αγιος Γεώργιος που σας παρουσίασα σε προηγούμενη ανάρτηση,από όπου σας παρουσιάζω μερικές φωτό από την λαική τέχνη της περιοχής
Σκαλιστή εικόνα του Αγίου Γεωργίου
όπως επίσης ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου στην Πύλη της ομώνυμης εκκλησίας



το άλογο είναι πολύ διαδεδομένο στο Πήλιο ,πολύτιμος βοηθός των κατοίκων λόγω του δύσβατου της περιοχής.

Το χωριό Πινακάτες είναι ένα παραδοσιακό χωριό χτισμένο σε μια κοιλάδα στο Πήλιο, γι'αυτό δεν φαίνεται από τη θάλασσα.
Πετρόκτιστα σπίτια με παραδοσιακές πέτρινες σκεπές.
Στην πλατεία του χωριού υπάρχει μια μαρμάρινη κρήνη κτισμένη το 1894 ,δωρεά των αδελφών Τσιρογιάννη.

 
  Και η επιγραφή της κρήνης για τους φιλομαθείς . Στο χωριό υπάρχουν αρκετές ταβέρνες που προσφέρουν απίθανα φαγητά,όπως επίσης και ξενώνες για διαμονή.Περιττό να σας πω ότι η κίνηση ήταν μεγάλη σήμερα.
Βρήκα και το παρακάτω όχημα ,που μπορεί σε κάποιον ερασιτέχνη συνάδελφο να χρησιμεύσει σαν ιδέα

Στη συνέχεια του δρόμου μετά το χωριό Πινακάτες είναι τα χωριά Βυζίτσα και Μηλιές ,όπου τερματίζει η γραμμή του τραίνου του Πηλίου.

Λόγω  της θέσεως  τα χωριά φαίνονται ενωμένα ,ενώ δεν είναι .Στο βάθος το χωριό Νεοχώρι.
Σε άλλη ανάρτηση θα σας παρουσιάσω τα όμορφα αυτά χωριά.
Οφείλω να εξηγήσω ότι η καταγωγή μου δεν ειναι από την περιοχή ,αλλά από το χωριό Τριάδα του Νομού Σερρών. Μένω όμως με την οικογένειά μου στο Βόλο.


8 σχόλια:

Anestis Ketsetzidis είπε...

Σάκη
Τους φίλους που ζούν μακριά από τον τόπο τους τους λέμε Ερωτικούς μετανάστες.
Περιμένω αφιέρωμα για την Τριάδα Σερρών.

μελιΣακης είπε...

Στο άμεσο μέλλον Ανέστη !

markos aliprantis είπε...

Σάκη τί πρόβλεψη να κάνω που έχω χάσει την μπάλα.Χτές και προχτές που κοίταξα τα μελίσσια μου όλα έχουν γόνους φρέσκους και προβληματίζομαι το τί θα γίνει αν μέχρι να βγούν οι νέες μέλισσες κάνει καμιά παγωνιά.
Πάντως στην Νότια πλευρά του νησιού που έχω ενα μελισσοκομείο μεγάλο προχτές που πήγα νόμιζα οτι ήταν Άνοιξη.Ανθισμένα σχεδόν όλα τα Ανοιξιάτικα φυτά Βρούβα(σινάπι)Ξυνήθρα.Όλα τα χωράφια κατακίτρινα από τον Ανθό τί να πώ;

İlhami Uyar είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
İlhami Uyar είπε...

I wish you happy years.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Των εν καϊρω αδερφών….
Έχω ακούσει πολλές ιστορίες…υπήρχαν πολλοί Έλληνες στην Αίγυπτο που μεγαλούργησαν…
Έρχονταν και στην πατρίδα για διακοπές. Σε όλο το Πήλιο είχανε αρχοντικά. Στην πάνω Κερασιά υπάρχει κτίσμα με καμάρες, μεγάλα δωμάτια και κρήνη στην αυλή. Ερχόταν η οικογένεια λένε κάθε καλοκαίρι για διακοπές. Την γιαγιά την φέρναν σηκωτή 4 πάνω σε πολυθρόνα από το λιμάνι μέχρι εκεί και για τα παιδιά είχαν νταντά και δασκάλα.
Η Πηνελόπη Δέλτα στα μυστικά του βάλτου εξιστορεί πως ήρθαν πατριώτες από την Αίγυπτο και συμμετείχαν στον Μακεδονικό αγώνα. Ακόμα και στο άλλο μυθιστόρημα με το σκυλάκι (Ο μάγκας) περιγράφει αλήθειες από την ζωή Ελλήνων στην Αίγυπτο.

μελιΣακης είπε...

Μάρκο ,έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα, στην παρέα του κυνηγού και του ψαρά θα κολήσει και ο μελισσοκόμος κατά την λαική παροιμία.Αλοίμονο σ'αυτούς που είναι συγχρόνως κυνηγοί ,ψαράδες και μελισσοκόμοι (ονόματα δε λέμε,είναι προσωπικά δεδομένα)

Anestis Ketsetzidis είπε...

Σάκη
μη λές ονόματα.
Να ευχηθώ σε σένα και στην οικογένεια σου Καλή Πρωτοχρονιά,Καλή Νέα Χρονιά με υγεία ευτυχία,
και με πολλά προιόντα κυψέλης.